User menu

HVORDAN MÅLE VINDU

Når du skal måle vindu er det viktig at dette gjøres på riktig måte, selv på vinduer med standard størrelse. Her får noen nyttige du tips om hvordan vinduer bør måles.

 

VIKTIG Å TENKE PÅ

Har du behov for å måle vinduer er det i hovedsak to måter å gjøre dette på. Har du et eksisterende vindu tilgjengelig i en vegg, fjerner du eventuelle lister og fôringer rundt vinduet og karmen og måler vinduets ytterkarm i bredden og i høyden (såkalt karm-mål). 

Har du ikke tilgang til å måle et vindu med ytterkarm, kan du som et andre alternativ måle åpningen der vinduet skal inn (såkalt hull-mål). Da er det imidlertid svært viktig at du trekker fra 2,5 centimeter på målene. Dette for å sikre at du setter av nok plass rundt den kommende karmen til foringer, isolasjon og justerings kiler.

Selv om du mistenker at et vindu har standard vindusmål er det viktig å kontrollmåle, slik at du er sikker på å få et vindu som passer perfekt til åpningen.

HUSK: et hull-mål er et karm-mål minus 2,5 centimeter både i bredden og i høyden.

ANGI MÅL PÅ VINDUER

Når du skal oppgi mål på vinduer skal alltid bredden oppgis først, og så høyden. Et vindu med de oppgitte målene 98cmX118cm er altså 98 centimeter bredt og 118 centimeter høyt, og angis som B98H118. 

HUSK: B kommer før H i alfabetet, på samme måte som bredde kommer før høyde når du skal oppgi målene på et vindu.

DETTE TRENGER DU

Det er slett ikke mange og avanserte verktøy du trenger for å få målt vinduer, selv om det kan virke litt komplisert før du går i gang. Som tidligere nevnt må du fjerne eventuelle lister og fôringer for å få tatt et såkalt karm-mål. Til dette trenger du bare en hammer eller et lite kubein, samt en kniv, for å få løsnet karmen. Når dette er gjort trenger du et målebånd eller en tommestokk samt noe å skrive målene med og på, og da skal alle behovene du har i prosessen være dekket.

  • Hammer
  • Lite kubein
  • Kniv
  • Målebånd
  • Blyant
  • Papir

 

Ønsker å bestille vinduer enten med standard mål eller spesialtilpassede mål, finner du til enhver tid en oppdatert oversikt over våre vinduer her.