Rengjøring av lakkerte og malte overflater

Hvordan skal jeg rengjøre lakkerte og malte produkter for best mulig resultat og levetid?

Rengjøring av lakkerte og malte flater krever skånsomhet for å unngå riper eller skader på overflaten.

Matte og glansede overflater krever litt forskjellig tilnærming når det gjelder rengjøring på grunn av deres ulike egenskaper og følsomhet. Her er noen grunnleggende ting du må huske på før du setter i gang:

  1. Rengjøringsmidler: Matte overflater er mer følsomme for sterke kjemikalier og slipende rengjøringsmidler enn glansede overflater. Derfor bør du velge milde, ikke-slipende rengjøringsmidler som er spesifikt beregnet for matte overflater. Glansede overflater tåler vanligvis et bredere utvalg av rengjøringsmidler, men det er fortsatt best å unngå sterke kjemikalier for å forhindre skade eller falming av overflaten.

  2. Teksturer: Matte overflater har en jevn, ikke-reflekterende tekstur, mens glansede overflater har en jevn, reflekterende overflate. På grunn av den matte teksturen kan smuss og flekker være mer synlige på matte overflater, noe som kan kreve grundigere rengjøring for å fjerne. Fingermerker, fett, såperester o.l kan være mer fremtredende på en matt overflate, og da spesielt på mørkere farger. Glanset lakk eller maling er generelt lettere å rengjøre og vedlikeholde.

  3. Riper og skader: Matte overflater har en tendens til å skjule mindre riper og skader bedre enn glansede overflater på grunn av deres ikke-reflekterende natur. Imidlertid kan matte overflater lettere få synlige riper hvis de rengjøres feilaktig eller med skuremidler/slipende produkter.

 

Her er noen tips for å oppnå et godt resultat:

  • Forberedelse: Før du begynner rengjøringsprosessen, fjern løs smuss og støv ved å spyle av med en hageslange. Hvis du etter forholdene ikke kan spyle på produktet, benytt en myk støvklut eller en støvlett børste. Dette vil bidra til å unngå riper når du begynner å vaske overflaten. Unngå å gnu på overflaten.
  • Bruk riktig rengjøringsmiddel: Velg et mildt rengjøringsmiddel som er egnet for lakkerte og malte overflater. F.eks. bilsjampo. Unngå sterke kjemikalier eller slipende rengjøringsmidler, da disse kan skade lakken eller malingen. Bland rengjøringsmiddelet med varmt vann i en bøtte. Pass på å følge instruksjonene for uttynning av rengjøringsmiddelet.
  • Bruk en myk klut eller svamp: Dypp kluten eller svampen i såpeløsningen og deretter vask forsiktig overflaten i en jevn, sirkulær bevegelse. Unngå å bruke overdreven kraft, spesielt på områder med vanskelig smuss, da dette kan forårsake riper. Bruk gjerne mye vann i denne prosessen. Bytt vann/såpeløsning ofte, da skittent vann øker faren for riper i overflaten.
  • Skyll grundig: Etter at du har vasket overflaten, skyll eller tørk grundig med rent vann for å fjerne eventuelle såperester. Deretter bruk en ren og tørr mikrofiberklut e.l til å tørke overflaten forsiktig. Dette vil bidra til å fjerne fuktighet og forhindre vannmerker.
  • Unngå lufttørking i solen: Hvis mulig, unngå å la overflaten tørke i direkte sollys, da dette kan føre til ujevn tørking og potensielle skader på lakken eller malingen.
  • Vurder å bruke bilvoks eller polish: For ekstra beskyttelse og glans, kan du vurdere å påføre en egnet bilvoks eller polish etter rengjøring. Dette vil bidra til å bevare overflaten og redusere risikoen for riper over tid. Merk at bruk av voks eller polish vil gjøre overflaten blankere og mer motstandsdyktig, men er ikke egnet hvis overflaten er ønsket å være matt.
Les mer