Garasjeporten din er på ingen måte immun mot virkningene av kaldere vær, snøfall og fukt.
Det er mye som kan gå galt når temperaturen faller, og det er lett å glemme at porten
trenger mer tilsyn på denne tiden av året. Her viser vi deg hvordan
du med et par raske grep kan gjøre porten vinterklar.

Les mer

Se etter ødelagte fjærer


Selv om garasjeportens fjærer kan gå i stykker når som helst på året, ryker de oftest om vinteren. Dette har med temperaturendringen å gjøre. Når temperaturen synker, vil metallet trekke seg sammen. Dette betyr at fjærene trolig vil trekke seg sammen fra tid til annen i løpet av vinteren. Dette er en tøff belastning på fjærene, spesielt hvis de allerede er slitte fra tidligere vintre.

Det er to ulike typer fjærer som brukes på garasjeporter. Den ene er en torsjonsfjær. Torsjonsfjæren finner du festet rett over den lukkede garasjeporten. Den andre typen er strekkfjær. Strekkfjærene er plassert over de øvre sporene på begge sider. Det er lurt å sjekke begge typer fjæringer. Selv om både torsjonsfjær og strekkfjær ser fin ut, er det likevel viktig å være bevisst på tegnene som kan indikere at fjæringen trenger tilsyn.

Tegn på nødvendig vedlikehold av port:

  • Høy lyd i garasjen: Huseiere hører kanskje en høy lyd i garasjen og tror noen prøver å bryte seg inn. I realiteten ble lyden trolig laget av at fjærer som har røket og porten som har gitt etter.
  • Garasjeporten faller raskt når den lukkes: Selve garasjeporten er enormt tung. Uten fjæring som hjelper til med å bære vekten, er det vanskelig for garasjeportåpneren å slippe porten forsiktig. I stedet slippes porten på plass med en veldig brå bevegelse.
  • Rykkete bevegelse: Dersom garasjeporten går opp eller ned med rykkete bevegelser, kan det hende at det er kun en fjær i et to-fjæringssystem som er ødelagt. Dette betyr at mekanismen fortsatt er sterk nok til å løfte porten, men ikke sterk nok til å gjøre dette på en jevn og kontrollert måte.
Les mer

Monter eller bytt ut tetningslisten


Ved kraftig vind og snøvær har snøen lett for å trenge inn under garasjeporten, for så å bli liggende på garasjegulvet som fukt i form av vann eller is. For å forebygge dette kan du montere en tetningslist til underkanten av porten. En slik tetningslist tåler kraftige klimaforhold og isolerer både mot vann og trekk under garasjeporten.

Nyere garasjeporter kommer vanligvis med moderne tetningslister som standard, mens eldre garasjer ofte mangler eller har utslitte og fastklemte lister. Gamle og tørre tetningslister mister evnen til å holde kald luft ute, og det er derfor viktig at du kontrollerer listene dine årlig.

Hvordan sjekke at porten tetter godt:

  • Tenn et stearinlys og hold flammen nær portens underkant. Hvis flammen blafrer eller trekkes mot garasjeporten, er dette en klar indikasjon om at du bør bytte ut tetningslistene.
  • Hold hånden din nær portens underkant og kjenn etter om det er kaldt eller trekkfullt.
  • Sjekk samtidig om tetningslisten er tørr, slitt og/eller flatklemt. Hvis garasjeporten ikke har tetningslister i det hele tatt, så bør du gå til innkjøp av nye lister.
Les mer

Smøring av bevegelige deler på garasjeport


Det er viktig at du kontinuerlig sørger for at garasjeporten og garasjeportåpneren fungerer som de skal. De bevegelige metalldelene på garasjeporten blir ofte tørre og stive gjennom vinterhalvåret. Alle bevegelige deler bør derfor smøres minst en gang i året. Derfor kan det være lurt å ta den årlige smøringen før vinteren virkelig setter inn. Smør fjærhengsler, vaiere, hjul og motorskinner. Her er det spesielt viktig å smøre fjærene da disse ofte blir glemt.

Et godt tips er å bruke sprayfett på boks. Du bør unngå å bruke oljebaserte produkter da disse fungerer som avfettingsmidler og er til liten hjelp ved lave temperaturer.

Sjekk også metalldelene regelmessig for is. Dette kan spare deg for både tid og penger. Dersom is blir værende over tid, tilføres nemlig fukt til metallet som over tid kan føre til rustdannelser.

Les mer

Hold snøen borte fra garasjeporten


Når det har snødd er det viktig å fjerne all snøen fra garasjeåpningen. Snø som ligger rundt garasjeporten over tid kan raskt fryse over til skaresnø eller is. Dette gjør det vanskelig å åpne og lukke garasjeporten, og kan i verste fall skade selve portbladet.

Hvis du har en leddport med flere paneler, kan fuktighet som fanges mellom garasjepanelene fryse til is. Dette skaper en stor belastning på garasjeporten og kan få store konsekvenser for både garasjeportåpneren og selve garasjeporten.

Heldigvis er is mellom panelene lett å få øye på og fjerne. Du kan bruke hårføner eller en annen varmekilde for å smelte og fjerne isen. Likevel er det lurt å være varsom, slik at du ikke skader metallet i porten i form av overoppheting. Husk å tørke bort fuktighet og dugg slik at porten ikke fryser over igjen over natten.

Les mer

Ønsker du service på din garasjeport? 

Legg igjen kontaktinformasjon og en melding med en beskrivelse, så tar vi kontakt med deg så raskt vi kan.

Les mer

Les mer
Krav for filopplasting

Vi hjelper deg å velge riktig garasjeport

Det finnes flere typer porter, som Leddporter,
Vippeporter, Rullporter, Sideleddporter, samt sidedører til garasjeport.