Garasjeporten din er ikke immun mot virkningene av kaldere vær og snøfall.
Det er mye som kan gå galt når temperaturen faller, og det er lett å glemme at porten
trenger mer tilsyn på denne tiden av året. Vi viser deg derfor hvordan
du kan ta et par raske grep for å gjøre porten vinterklar.

Les mer

Se etter ødelagte fjærer


Selv om garasjeportens fjærer kan gå i stykker når som helst på året, ryker de oftest om vinteren. Dette har med temperaturendringen å gjøre. Når temperaturen synker, vil metallet trekke seg sammen. Dette betyr at fjærene trolig vil trekke seg sammen fra tid til annen i løpet av vinteren. Dette er en tøff belastning på fjærene, spesielt hvis de allerede er slitte fra tidligere vintre.

Det er to forskjellige typer fjærer som brukes på garasjeporter. Torsjonsfjærer er festet rett over den lukkede garasjeporten, mens strekkfjærene er plassert over de øvre sporene på begge sider. Det er lurt å sjekke begge typer fjæringer. Selv om fjæringen ser fin ut, er det likevel nyttig å være bevisst på tegnene som kan indikere at fjæringen trenger tilsyn.

Tegn på nødvendig vedlikehold av port:

  • Høy lyd i garasjen: Huseiere hører kanskje et brak i garasjen og tror noen prøver å bryte seg inn. I realiteten ble lyden trolig laget av at fjærer som har røket og porten som har gitt etter.
  • Garasjeporten faller raskt når den lukkes: Selve porten er enormt tung. Uten fjæring som hjelper til med å bære vekten, er det vanskelig for portåpneren å slippe døren forsiktig. I stedet slippes porten på plass med en veldig brå bevegelse.
  • Rykkete bevegelse: Hvis dette skjer, kan det hende at det er kun en fjær i et to-fjæringssystem som er ødelagt. Dette betyr at mekanismen fortsatt er sterk nok til å løfte porten, men ikke sterk nok til å gjøre dette på en jevn og kontrollert måte.
Les mer

Monter eller bytt ut tetningslisten


Ved kraftig vind og snøvær har snøen lett for å trenge inn under porten for så å bli liggende på gulvet i garasjen som vann eller is. For å hindre dette kan det monteres tetningslist til underkanten av porten som tåler kraftige klimaforhold og isolerer både mot vann og trekk under garasjeporten.

Nyere garasjeporter kommer vanligvis med moderne tetningslister som standard, mens eldre garasjer ofte mangler eller har utslitte fastklemte lister. Gamle og tørre tetningslister mister nemlig evnen til å holde kald luft ute, og du derfor bør kontrollere listene dine årlig.

Hvordan sjekke at porten tetter godt:

  • Tenn et stearinlys og hold flammen nær portens underkant. Hvis flammen blafrer eller trekkes mot garasjeporten, bør du bytte ut tetningslistene.
  • Hold hånden din nær portens underkant og kjenn etter om det er kaldt eller trekkfullt.
  • Sjekk samtidig om listen er tørr, slitt og/eller helt flatklemt. Hvis garasjeporten ikke har tetningslister i det hele tatt, så bør du gå til innkjøp av nye lister.
Les mer

Smøring


Sørg for garasjeporten og portåpneren fungerer som de skal. De bevegelige metalldelene på garasjeporten blir ofte tørre og stive gjennom vinterhalvåret. Alle bevegelige deler bør faktisk smøres minst en gang i året. Derfor kan det være lurt å ta den årlige smøringen før vinteren virkelig setter inn. Smør fjærhengsler, vaiere, hjul og skinner. Her er det spesielt viktig å smøre fjærene da disse ofte blir glemt. Et godt tips er å bruke sprayfett på boks. Du bør unngå å bruke oljebaserte produkter da disse fungerer som avfettingsmidler og er til liten hjelp ved lave temperaturer. Sjekk også metalldelene regelmessig for isoppbygging. Dette kan spare deg for både tid og penger.

Les mer

Hold snøen borte fra garasjeporten


Når det slutter å snø er det viktig å fjerne snøen fra garasjeåpningen. Snø som ligger rundt garasjeporten over natten kan raskt fryse over til skaresnø eller is. Dette gjør det vanskelig å åpne og lukke garasjeporten og kan i verste fall skade selve portbladet.

Hvis du har en leddport med flere paneler, kan fuktighet som fanges mellom garasjepanelene fryse til is. Dette skaper en stor belastning på porten og kan få store konsekvenser for både portåpner og garasjeport. Heldigvis er is mellom panelene lett å få øye på og fjerne. Du kan bruke hårføner eller en annen varmekilde for å smelte og fjerne isen. Likevel er det lurt å være varsom da du ikke vil skade metallet i porten ved å overopphete porten. Husk å tørke bort fuktighet og dugg slik at porten ikke fryser over igjen over natten.

 

 

Les mer

Ønsker du service på din garasjeport? 

Legg igjen kontaktinformasjon og en melding med en beskrivelse, så tar vi kontakt med deg så raskt vi kan.

Les mer

Les mer
Krav for filopplasting

Vi hjelper deg å velge riktig garasjeport

Det finnes flere typer porter, som Leddporter,
Vippeporter, Rullporter, Sideleddporter, samt sidedører til garasjeport.